Ce este Airsoftul ?

5555Airsoftul a fost “inventat” in Japonia, prin anul 1970, pentru a asigura pasionatilor de arme o alternativa, ca urmare a unei legi care interzicea detinerea de arme de catre civili.
Drept urmare impatimitii de arme, au fost adusi in situatia de a produce replici cat mai precise in detalii.

Airsoftul este un sport modern ce poate fi jucat fie ca simulare a unui conflict militar fictiv, fie ca hobby recreational de week-end. Spre deosebire de paintball, cu care are cateva elemente comune, airsoftul se bazeaza pe onoarea individuala a jucatorilor, nu pe semne de vopsea lasate pe echipament.
Replicile si echipamentul de airsoft sunt copii fidele ale armelor si echipamentelor folosite de fortele armate sau de catre politie. Cu toate acestea, ele nu pot fi modificate pentru a servi ca arme de foc sau letale.

În majoritatea scenariilor, participantii au scopul de a elimina adversarii prin atingerea lor cu bile din material plastic cu diametrul de 6mm (sau ocazional 8mm) lansate din replicile de airsoft.

Replicile de airsoft sunt de trei tipuri, din punct de vedere al modului de propulsie a bilei:
a) pe baza de gaz (CO 2, “Green Gas” sau “Red Gas” (propan cu cantitati diferite de lubrifiant siliconic in compozitie, gaz “134a” sau un alt tip de gaz);
b) pe baza de arc (aerul este comprimat, printr-o duza, cu ajutorul unui mecanism cu arc si piston actionat manual), denumite si spring-uri sau spring-ere.
c) cu propulsie electrica (contin sisteme mecanice care folosesc motoare electrice pentru a actiona un piston cu arc (aceste replici sunt cunoscute si ca AEG-uri).

Skirmish

Skirmish este cel mai intalnit mod de joc din airsoft. Jucatorii pot folosi metode si mijloace diferite de tehnica militara reala (de exemplu, incarcatoare majorate). Majoritatea practicantilor se imbraca in uniforme si poseda replici al caror pret variaza intre 50 – 2000 dolari. Luptele pot avea loc in orice locatie.

CQB – Urban

Termenul “Urban”, care face referinta la Luptele urbane, este un mod de joc foarte popular. Ideea de baza consta in jucatul in spatii urbane restranse, avand astfel parte de o desfasurare rapida a actiunii si multiple surprize din partea oponentului. Spatiul de joc trebuie amenajat in asa fel incat sa semene cu o o zona de lupta urbana. Pe teren de obicei se regasesc pereti, porti, usi, scari, tunele, diverse deschideri in ziduri si pereti.

MilSim

MilSim, pe scurt pentru Simulare Militara (Military Simulation), combina airsoftul cu elemente militare. Cateva misiuni sunt oferite fiecarei echipe, alaturi de echipamentul de baza :munitie, ratii, baterii, statii radio si alte echipamente. La unele evenimente echipamentul poate fi pus la dispozitie de catre organizator, in timp ce la altele el este adus de fiecare jucator.Echipele de obicei raman pe teren pana la sfarsitul jocului, intoarcerea lor in zona din afara jocului avand loc doar pentru exceptii medicale sau alte situatii speciale. De obicei, jocurile de simulare dureaza mai multe zile.

Jocurile de airsoft nu sunt limitate la aceste trei moduri de joc, exista cu mult mai multe moduri de a juca airsoft.Moduri de