Ce trebuie sa stim despre ochelarii de protectie

CDA4_48Datorita faptului ca toata lumea trebuie sa poarte ochelari de protectie la airsoft , as vrea sa fac niste precizari . Dupa cum stiti majoritatea dintre noi poarta ochelari de protectie cumparati din comertul autohton . Datorita job-ului sunt nevoit sa cunosc o intreaga biblioteca de normative si reglementari in domeniul protectiei muncii . Si uite asa am dat peste normativul european 166 sau mai simplu EN166 . Acesta reglementeaza , specifica si clasifica clasele de protectie si rezistenta ce trebuie indeplinite de ochelarii de protectie in “campul muncii”.
Conform acestui normativ exista mai multe tipuri de ochelari de protectie , impartiti pe clase optice, rezistente mecanice si protectie la lumina si radiatii . Voi face o clasificare scurta si la obiect a ceea ce ne intereseaza pe noi .

Aspecte generale :
– orice pereche de ochelari de protectie omologati au marcaj EN166 atat pe rame cat si pe lentile – se poate marca numai rama sau lentila cand cele doua compunente fac corp comun
– lipsa acestor marcaje inseamna ca respectivii nu sunt omologati
– marcajul este obligatoriu ; daca rezistenta ramelor este mai mica decat ale lentilelor (sau invers) ochelarii vor fi marcari cu cel mai mic nivel de protectie

Grade de protectie :

A. Rezistenta si protectia la radiatii si lumina – codurile folosite sunt 2 ; 3 ; 5 ; in combinatie cu 1.2 ; 1.7 ; sau 2 (ex. 2-1.2 ; 3-1.7 ; 5-2 ) . Nu ne intereseaza subiectul prea mult , dar ca sa stiti clasa 5-2 iti permite sa te uiti la o eclipsa totala de soare fara probleme .

B. Rezistenta mecanica si clasa de protectie la impact (clasa optica 1 )
– fara marcaj (ex. 2-1.2 EN166 1 ) rezistenta minima fara specificarea acesteia
– cu marcaj S (ex. 2-1.2 EN166 1S) rezistenta crescuta fara specificarea acesteia
– cu marcaj F (ex. 2-1.2 EN166 1F ) rezistenta la impact cu un corp ce dezvolta o energie de impact de max. 4 jouli
– cu marcaj B (ex. 2-1.2 EN166 1B ) rezistenta la impact cu un corp ce dezvolta o energie de impact de max. 7 jouli
– cu marcaj A (ex. 2-1.2 EN166 1A ) rezistenta la impact cu un corp ce dezvolta o energie de impact de max. 10 jouli
– aditional poate aparea si marcajul T (ex. 2-1.2 EN166 1FT) , el se aplica doar la clasele F,B si A si reprezinta rezistenta la impact cu un corp incandescent – adica cand tai cu flexu’ , sudezi etc.

C . Alte marcaje :
– producatorul ex. 2-1.2 3M 1FT
– daca se pot schimba lentilele ex. 2-1.2 3M 1 BT O
– neaderenta materialului incandescent la lentila ex. 2-1.2 3M 1 BT 9
– anti-aburire in conditii extreme ex. 2-1.2 3M 1 BT N
– anti-reflex crescut ex. 2-1.2 3M 1 BT R

In comertul autohton cea mai comuna clasa care se gaseste si care are si un pret acceptabil este clasa 1F . O pereche de ochelari de protectie de acest tip costa intre 10 si 40 lei , in functie de producator si design si se gasesc la Brico , Metro si alte magazine specializate . Clasele 1B si 1A sunt mult mai scumpe si mai rare . Personal am avut nevoie de o pereche de ochelari cu clasa de protectie 1AT si a trebuit sa fac comanda in Italia si m-au costat numai 50 euro

Pentru airsoft recomand ochelari care sa faca parte minim din clasa 1F , rezistenta acestora fiind suficienta pentru replicile noastre .

Sursa: calin (airsoftromania.com)